Noć knjige 2019.

0
653

Manifestacija Noć knjige, koja već osmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. travnja 2019. u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

Pokrećući 2012. godine Noć knjige, osim dostojnog obilježavanja navedenih obljetnica, organizatori su željeli stvoriti sinergiju svih dionika u knjižnom sektoru: pisaca, prevoditelja, ilustratora, urednika, izdavača, knjižara, knjižničara, strukovnih udruga, državnih struktura, medija i čitatelja. Upravo se ta suradnja pokazala kao primjer na koji bi način Hrvatska trebala brinuti o knjizi i čitanju, kao i o kulturi općenito, i stoga se s pravom Noć knjige može smatrati perjanicom Nacionalne strategije poticanja čitanja, jer su koncepcija i programi Noći knjige kompatibilni sa svim njezinim ciljevima –  izjavio je Nenad Bartolčić, na tiskovnoj koferenciji održanoj u srijedu 17. travnja u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Ovogodišnjom temom, „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa“, željeli smo potaknuti na promišljanje o likovima koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, likova s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, od kojih smo učili kako se nositi s izazovima stvarnog svijeta. O njima smo željeli potaknuti i međugeneracijski dijalog, propitujući imamo li iste heroje koje su imali naši mame, tate, djedovi i bake, poistovjećujemo li se s njima ili pak pronalazimo nove.

Diljem zemlje, na različite kreativne načine, sudionici Noći knjige istraživat će kako su nas knjiški junaci inspirirali i nadahnjivali te oblikovali naše živote. Odgovor na pitanje zašto su nam toliko važni dobit ćemo u gotovo 800 programa, koliko ih je do ovog trenutka prijavljeno. Programi posvećeni najmlađima odvijat će se u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, a donose mnoge kreativne i maštovite radionice: od kostimiranih zabava s omiljenim likovima, likovnih radionica, radionica izrade stripa, raznih igara i čitaonica do igrokaza, lutkarskih i dramskih predstava. Mnogi će se na jedan dan naći u ulozi junaka iz svijeta knjige i stripa.

I odrasla publika će se imati prilike okupiti oko svojih omiljenih likova, ali u brojnim drugim programima koji će se odvijati u 175 gradova i mjesta širom Hrvatske, u knjižnicama, knjižarama, odgojno-obrazovnim ustanovama, institutima, kulturnim centrima, muzejima, i mnogim drugim prostorima „ljubiteljima knjige“. Noć knjige obilježit će i starački domovi, bolnice, zatvori, te radio i televizijske postaje. Ove godine program u Noći knjige po prvi puta organiziraju i mjesni odbori i općine koje su za stanovnike svojih mjesta ili gradskih četvrti pripremili bogat program s ciljem okupljanja svih stanovnika kvarta u zajedničkom slavlju i promicanju ljubavi prema knjizi i čitanju.

Uz pisce, ilustratore, urednike, prevoditelje, stripaše, glumce, izvođače i mnoge druge kreativce, Noć knjige obilježit će i glazbenici, od kojih možemo izdvojiti nastup grupe Elemetal, Zorana Predina i Sare Renar.
OBLJETNICE

Povod za promišljanje o našim najdražim fiktivnim likovima i herojima ove nam godine pruža i niz obljetnica koje brojimo: 180 godina od objavljivanja romana „Junak našeg doba“, 80 godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja „Alana Forda“, 90 godina od prve pojave Popaja, 50 godina od rođenja i 20 godina od smrti Edvina Biukovića i dr.

I NOĆ KNJIGE IMA SVOG SUPERJUNAKA…

Zaštitni znak ovogodišnje manifestacije je Knjigomir, junak s posebnim moćima koje je stekao zahvaljujući knjigama. Svoju univerzalnu poruku o važnosti knjige i vrijednosti čitanja prenijet će nam točno u podne u najvećoj hrvatskoj knjižnici. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a zanimljivosti iz Knjigomirova putovanja s udaljene planete Libromeda do Zemlje i Noći knjige koju možete pratiti na Facebook stranici Noći knjige vješto su ilustrirale ruke Josipa Sršena Sebastijana Čamagajevca.

Sretni smo stoga što ćemo upravo Knjigomira ugostiti na svečanom otvaranju najživahnije knjiške manifestacije na planetu Zemlji. Svečano otvorenjeovogodišnje Noći knjige, održat će se 23. travnja 2019. u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Program će započeti predstavljanjem najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj. Iz godine u godinu  (2012. – 2019.) Noć knjige osmišljava i naručuje istraživanje čitalačkih preferencija i preferencija kupovanja knjiga hrvatskih građana, a od ove godine u suradnji s novom agencijom Kvaka, koje nam donosi konkretne podatke o čitanju i kupovanju knjiga u Hrvatskoj. U sklopu programa otvorenja javnost će se upoznati s najnovijim rezultatima, iz ožujka 2019. godine.

NOĆ KNJIGE ZA ŠKOLARCE

S obzirom na to da ovogodišnja Noć knjige „pada“ u vrijeme školskih praznika, za mlade entuzijaste priređen je likovni i literarni natječaj „Koji si ti lik?! koji je provela Hrvatska udruga školskih knjižničara. Na natječaj su pristigla 72 literarna rada i 81 strip iz 78 osnovnih i srednjih škola Hrvatske i jedne hrvatske osnovne škole iz Luksemburga. Nagrade učenicima koji su prema kriterijima originalnosti i kvalitete najbolje prikazali zadanu temu bit će uručene na svečanom otvaranju manifestacije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, gdje će uz izložbu Sršenovih radova biti izloženi i stripovi naših mladih pobjednika.

Jedan dio škola obilježit će Noć knjige 23. travnja, a dio ih je odlučio organizirati programe prije i nakon Uskršnjih praznika i kao takvi nisu mogli biti predstavljeni u programu ovogodišnje manifestacije. Posebno nas ipak raduje entuzijazam kojim pristupaju Noći knjige, čak i onda kada su na zasluženom odmoru, zato smo ih nagradili promotivnim materijalima Noći knjige.

Ilustracija: Josip Sršen

BOOKTUBE KANAL NOĆI KNJIGE

Za strastvene knjiške moljce, zaljubljenike u knjigu, kao i u suvremene tehnologije i načine komunikacije, pokrećemo BookTube kanal Noći knjigeposvećen knjigama. Pozivaju se entuzijasti da snime kratki video na hrvatskom jeziku o svojim omiljenim knjigama, herojima i raznim drugim knjiškim temama i postanu šaptači knjigama – knjiški influenceri! Priču mogu i dodatno začiniti maskirajući se u svog junaka ili tako da uz priču o njemu pokušaju stvoriti scenu iz knjige koju žele oživjeti. A videoprilog mogu snimiti i udvoje, postajući pritom glumci koji će omiljenim likovima iz svijeta fikcije pružiti novi život u posebnoj scenskoj izvedbi. Više detalja dostupno je na stranicama Noći knjige.

KNJIGOMIROVA MISIJA – KAMPANJA POTICANJA ČITANJA

Uz potporu Ministarstva kulture i podršku Europlakata i dnevne novine 24 sata, pokrenuli smo kampanju poticanja čitanja s Knjigomirom u glavnoj ulozi. Njegovu univerzalnu poruku o važnosti knjige dijelimo na city lights plakatima koji su postavljeni na 90 plakatnih mjesta u 24 grada širom Hrvatske, a na stranicama 24 sata Knjigomir iz dana u dan, tijekom 11 dana – podsjeća i na sve vrijednosti čitanja.

PRODAJNE AKCIJE, POPUSTI I OPROSTI

Mnogi za Noć knjige žele kupiti ili darovati knjigu, smatrajući je dragim poklonom. Za tu su priliku i ove godine knjižari i nakladnici pripremili prodajne akcije i popuste koji će se moći ostvariti tijekom cijelog dana u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Mnoge će knjižnice nuditi besplatan upis, a onima zaboravnima u pojedinim će se knjižnicama omogućiti vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.

PROJEKCIJE NAD FONTANAMA U NOĆI KNJIGE 2019.

U utorak 23. travnja, u večernjim satima, na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice javnost će moći uživati u 3D projekcijama motiva koji vizualno obilježavaju ovogodišnju Noć knjige. Fotografije i videosnimke „Knjigomira nad fontanama“ možete podijeliti na društvenim mrežama uz oznake: #knjigomir #nocknjige.

PUTUJ S KNJIGOM!

Noć knjige će se treću godinu zaredom obilježiti u putničkom prijevozu Jadrolinije i Hž putničkog prijevoza. Na deset brodskih linija, u sva tri plovna područja, od sjevera do juga Jadrana, putnici će uživati slušajući audiopriče/zvučne knjige za djecu. Priče je ustupila je Croatia Records iz svoje edicije „Bakine priče“. Na kopnu, HŽ Putnički prijevoz omogućit će emitiranje priča u 23 vlaka u gradsko prigradskom prometu grada Zagreba. Stoga vas pozivamo da svoje najmlađe povedete na vožnju vlakom i da zajedno poslušate njihove omiljene priče.

NOĆ KNJIGE ZA HUMANOST

Organizatori Noći knjige, kao i svake godine do sada, manifestaciji nastoje dati humanitarnu notu, ukazujući na one kojima je potrebna naša pomoć. Zahvaljujemo nakladnicima koji su se i ove godine odazvali našem pozivu te donirali knjige Udruzi MoSt iz Splita odnosno njihovu Centru za beskućnike i Centru podrške za djecu i mlade s problemima u ponašanju.

Dizajn: Boris Kuk

INFORMACIJE I PROMOTIVNI MATERIJALI

Popis sudionika, programa i akcija dostupan je na internetskoj stranici Noći knjige, a u rubrici PROMO & PRESS dostupni su i svi vizuali Noći knjige 2019. Promotivni video možete pogledati na Youtube kanalu Noći knjige, a za fotografijama posegnite na Facebook stranici Noći knjige.

ORGANIZATORI I PODUPIRATELJI NOĆI KNJIGE

Organizatori Noći knjige 2019. su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komoreNacionalna i sveučilišna knjižnica u ZagrebuKnjižnice grada ZagrebaKnjižni blok – Inicijativa za knjiguUdruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremenate Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige 2019. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kultureMinistarstva znanosti i obrazovanja te Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANAGrad Zagreb i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Zahvaljujemo se na podršci dnevniku 24sata, tjedniku Express i Europlakatu.