Sa(n)jam knjige u Istri

0
526

24. Sa(n)jam knjige u Istri otvorit će se u četvrtak 29. studenog 2018. u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli, u nazočnosti dobitnika Nobelove nagrade za književnost Wole Soyinke. Poseban program za tu prigodu prema scenariju Gorana Ferčeca postavio je Matija Ferlin, vodit će ga Livio Badurina, a u njegovom središnjem dijelu nastupit će Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić.

Premda je Sajam prepoznat po programskoj razlici na koju su organizatori jako ponosni, a u čijoj ih realizaciji društvena zajednica podupire na gradskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, ove godine žele posebno skrenuti pozornost na ishodište Sajma – knjižaru, kakvu smo kao čitatelji i kultura sačuvali u sjećanju. Kroz tematski raspored velike sajamske knjižare dolazi do izražaja čitav niz novih izdanja, ali i kontinuitet u nastojanju nakladnika da knjigu održe prisutnom i vidljivom. Knjižarski postav Vlatke Balinčić, u kojem sudjeluje više od 200 nakladnika, komunicira s čitateljem tako da ga ohrabri u odabiru knjige kao osobnom činu.

Ove godine premijerno će biti predstavljeno više od 30 novih knjižnih naslova, otvorene četiri autorske izložbe, priređen kulinarski trenutak, a kroz programe, njih više od 70, vodit će: Aljoša Pužar, Andrea Matošević, Paola Orlić, Kruno Lokotar, Emir Imamović Pirke, Tanja Mravak, Vladimir Šagadin i Stjepan Štef Bartolić. Niz intelektualaca i umjetnika svojom participacijom programima daju dodanu kulturnu vrijednost. Ove godine će biti prisutni Lordan Zafranović, Mirjana Karanović, Dino Mustafić, Vladimir Jankovski, Ante Tomić, Vladislav Bajac, Vladimir Kopicl.

Za praćenje sajamskih programa najavilo se do sada više od 50 novinara iz Hrvatske, Italije, Francuske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Treći program Hrvatske radiotelevizije izravno će prenositi Doručak s autorom od 30. studenog do 8. prosinca točno u 11 sati. Svakodnevni live streaming izabranih programa s facebook stranice Sajma preuzimat će se na facebook stranici kultura.tportal.hr, a dio programa moći će se pratiti preko valova pulskog Radija Rojc.

Sa(n)jam knjige u Istri posebno je ponosan na svoje najmlađe posjetitelje i programe koje  za njih oblikuje Slavica Ćurković kroz Librić na Sajmu.

Sajam svoje sjećanje obnavlja iz niza kataloga, kojima stoga pridajemo toliku važnost. U ovogodišnjem katalogu, kojeg su uredili Vlaho Bogišić i Sanja Jovičić, posebno su razrađeni glavna tema Sloboda, regionalni program Makedonija čita, najpoznatiji program Sajma Doručak s autorom, bibliografski su opisane knjige koje se predstavljaju te biografski notirani svi sudionici programa. Katalog je likovno oblikovao, kao i sve promotivne materijale Sajma, Mauricio Ferlin.