In memoriam

0
524

Istaknuti pisac za djecu i mlade Želimir Hercigonja umro je u srijedu 12. prosinca u Zagrebu u 56. godini, priopćilo je u ponedjeljak Hrvatsko društvo pisaca (HDP).

Želimir Hercigonja rodio se 29. ožujka 1956. u Zagrebu.

Posebno se afirmirao svojom bajkovitom prozom, a njegove zbirke bajki “Bajkovnica”, “Srebrnasta nit snova” i “Vladar ledene osame” smatraju se vrhuncima hrvatske književne bajke, ističu iz HDP-a.

Njegova djela smatrana su značajnim doprinosom hrvatskoj dječjoj književnoj sceni, a kritika posebno hvali njegov izraz, koji karakterizira bogatstvo pjesničkih slika i lijep jezik, zahvaljujući promišljeno izabranim riječima i osjećaju za skladan poredak.

“U suvremenoj literaturi za djecu nećemo pronaći mnogo pisaca tako raskošnog jezičnog izraza, a upravo je za malu djecu važno da čuju dobru riječ i rečenicu”, zapisala je Hercigonjinoj prozi teoretičarka dječje književnosti Dubravka Težak.

Pet Hercigonjinih djela Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvrstilo je u lektirni popis za osnovnoškolce, i to četiri knjige za drugi razred – “Prašnjavko”, “Kjel, crna labud-ptica”, “Vodenjak i stara kruška” i “Poštar Zeko Brzonogi” – te jednu za šesti razred – “Tajni leksikon”, koji je dosad doživio brojna izdanja. Na temelju svojega književnog rada uvršten je i u Hrvatsku književnu enciklopediju.

Pogreb Želimira Hercigonje bit će u srijedu 19. prosinca na Miroševcu.