Hrvatska na Sajmu knjiga u Frankfurtu – Gostovanja

0
518

Posebnost ovogodišnjeg programa Hrvatske na 70. Sajmu knjiga u Frankfurtu je 6 odabranih hrvatskih autora koji su svojim djelima obilježili hrvatsku poeziju i prozu, a dodatno su neka od izabranih književnih djela već prevedena na strane jezike. Autori se prezentiraju kroz poseban video materijal u produkciji HTV-a ‘Prekid programa zbog čitanja’ u sklopu kojeg autori čitaju najznačajnije ulomke svojih književnih djela.

Odabrani autori su:

Kristian Novak, ‘Ciganin, ali najljepši’

Slavenka Drakulić, ‘Frida ili o boli’

Miljenko Jergović, ‘Rod’

Ivana Sajko, ‘Ljubavni roman’

Edo Popović, ‘Ponoćni boogie’

Miro Gavran, ‘Kafkin prijatelj’ (za ovu priliku zasebno snimljeni video materijal u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK)

Kompletan video materijal može se pogledati na Yotube kanalu Zajednice nakladnika i knjižara.

https://www.youtube.com/channel/UCvvyzfRBul9jb1DTo9uxqrA/videos

Zadovoljstvo je istaknuti Ivanu Sajku, jednu od 6 gore navedenih autora, koja je imala čast i priliku biti sudionikom rasprave odnosa književnosti i politike kojom je otvoren 70. Sajam knjige u Frankfurtu, a u društvu njemačkog predsjednika Frank-Walter Steinmeiera, belgijskog pisca Stefana Hertmansa.

Foto: DPA/Pixell

U zemljama poput Hrvatske sve je manje prostora za umjetnost, ne toliko u smislu cenzure, koliko zbog nestajanja javnog prostora za ozbiljan i kritički pristup književnosti i kulturi općenito – rekla je Sajko na temu dosega umjetnosti.

Sajko je istaknula i pozitivne primjere hrvatskih književnika kojima, smatra, mnogo više može pomoći da se čuje i njihov glas radeći u Berlinu, nego u Hrvatskoj, a u Njemačku ju je dovela potraga za sredinom koja bolje razumije nastojanje umjetnika da umjetnošću mijenjaju svijet.

Druženje s Mirom Gavranom i njegovim djelima održano je na izložbenom prostoru Hrvatske 2. dan Sajma knjige u Frankfurtu. Iznimna posjećenost pokazuje koliki interes Miro Gavran svojim književnim djelima ostavlja na svoju vjerne čitatelje.