HRVATSKA na Međunarodnom sajmu knjiga, Frankfurt 2018.

0
626

I ove godine u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK te Ministarstva kulture RH Hrvatska će na svom nacionalnom izložbenom prostoru u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu predstaviti  presjek hrvatskog nakladništva kroz 150 selektiranih naslova koji uključuju djela  suvremene hrvatske književnosti, publicistike, različitih monografskih izdanja, ali i literarture za djecu. Posebnost programa je 6 odabranih hrvatskih autora koji su svojim djelima obilježili hrvatsku poeziju i prozu, a dodatno su neka od izabranih književnih djela već prevedena na strane jezike. Autori se prezentiraju kroz poseban video materijal u produkciji HTV-a ‘Prekid programa zbog čitanja’ u sklopu kojeg autori čitaju najznačajnije ulomke svojih književnih djela.

Odabrani autori su:

Kristian Novak, ‘Ciganin, ali najljepši’

Slavenka Drakulić, ‘Frida ili o boli’

Miljenko Jergović, ‘Rod’

Ivana Sajko, ‘Ljubavni roman’

Edo Popović, ‘Ponoćni boogie’

Miro Gavran, ‘Kafkin prijatelj’ (za ovu priliku zasebno snimljeni video materijal u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK)

Kompletan video materijal može se pogledati na Yotube kanalu Zajednice nakladnika i knjižara.

Važno je istaknuti da će u srijedu, 10.10., sajam otvoriti njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier u dijalogu s belgijskim književnikom Stefanom Hertmansom te našom književnicom Ivanom Sajko, koja je jedan od 6 odabranih autora koji će se posebno predstaviti na hrvatskom izložbenom prostoru. Tema razgovora s kojim će u 10 sati započeti prvi radni dan sajma je kako obraniti slobodu u olujnim vremenima kada cvatu populizam i ekstremizam razne vrste.

Druženje s Mirom Gavranom na izložbenom prostoru Hrvatske bit će u petak, 12.10.2018.

Izložbeni prostor Hrvatske, nalazit će se u hali 5.0. D117, te je nastavak vizualnog koncepta započetog 2017. godine. To je idejno rješenje izvedeno iz znaka Hrvatske koji HGK koristi u svojim nastupima na sajmovima svih vrsta.

Izložbeni prostor će osim poslovne zone objedinjavati i izložbeni prostor za:

  • knjige (publicistika, beletristika, monografije…)
  • programski koncept predstavljen kroz 6 hrvatskih autora
  • literatura za djecu (knjige, slikovnice, časopisi, ilustracije hrvatskih ilustratora)