55. Goranovo proljeće

0
586

Pjesnička manifestacija 55. Goranovo proljeće održat će se od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Pazinu, a dobitnik ovogodišnjega Goranova vijenca je akademik Tonko Maroević.

Gorana za mlade pjesnike dobila je studentica Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Marija Dejanović. Nagrade će laureatima biti uručene 21. ožujka u Domu kulture u Lukovdolu.

Međunarodni festival ‘Goranovo proljeće’ otvara se velikim čitanjem svih sudionika 20. ožujka u 20 sati u polukružnoj dvorani Teatra &TD u Studentskom centru u Zagrebu.

Manifestacija će ugostiti 33 pjesnika iz 13 zemalja. Razgovori i čitanja pjesnika na jezicima na kojima pišu, uz projeciran prijevod, nastavljaju se u lukovdolskom Domu kulture, riječkim klubovima Palach i Dnevni boravak i Kaštelu Pazin, a festival se zatvara 23. ožujka u zagrebačkom Jazz & Cabaret klubu Kontesa.

I ove godine festival publici donosi izravan kontakt s aktualnom i vrijednom poezijom iz Hrvatske, Europe i svijeta.

Na festivalu nastupaju Stanislava Nikolić Aras, Tomica Bajsić, Gordana Benić, Petra Bezjak, Alen Brlek, Željka Horvat Čeč, Marija Dejanović, Katja Grcić, Monika Herceg, Sonja Manojlović, Tonko Maroević, Ivica Prtenjača, Voja Šindolić, Andriana Škunca, Milko Valent i Bojan Žižović te 17 stranih pjesnika.

U sklopu europske platforme za poeziju Versopolis, u koju je uz Goranovo proljeće uključeno petnaest renomiranih književnih i pjesničkih festivala, publika će imati prigodu upoznati četvero perspektivnih autora: njemačku književnicu Zehru Çirak, talijanskog pjesnika i fotografa Tiziana Fratusa, slovenskog dramskog pisca i pjesnika Tibora Hrs Pandura i francusku pjesnikinju, performericu i slam-izvođačicu Marie Ginet.

Platforma Versopolis, nastala u sklopu projekta Kreativna Europa, posvećena je upravo većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih pjesnika, koji često ostaju neprimijećeni van svog govornog područja.