Festival povijesti, Kliofest 2018., 08.-11. svibnja

0
588

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici od 8. do 11. svibnja 2018. održat će se Festival povijesti Kliofest 2018.

Kao i prethodnih godina cijelo je višednevno događanje zamišljeno u cilju popularizacije povijesne znanosti kroz tribine, radionice i okrugle stolove o popularnim i kontroverznim temama iz hrvatske, regionalne ili europske/svjetske povijesti. Važna će sastavnica festivala biti prodajna izložba knjiga kroz koju će se na jednom mjestu predstaviti cjelokupna hrvatska izdavačka djelatnost iz povijesnih i srodnih znanosti.

Središnje će mjesto festivala biti Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s predvorjem i malim atrijem za konferencije. U slučaju većeg broja prijavljenih događanja, postoji mogućnost održavanja promocija i drugih aktivnosti u prostorima Hrvatskog instituta za povijest, Matice hrvatske, Hrvatskog državnog arhiva i Filozofskog fakulteta. Postavit će se i izložba s povijesnim temama u predvorju NSK.

U programskom dijelu Kliofesta sudjelovat će mnogi poznati hrvatski povjesničari, a planira se i dolazak nekoliko stranih gostiju. Na Kliofestu će se dodijeliti nagrade povjesničarima za najbolju knjigu 2017., za popularizaciju povijesti, životno djelo i dr. Također, u cijeloj će zemlji u petak, 11. svibnja 2018. u suradnji sa sveučilištima u Puli, Rijeci, Splitu i Osijeku te muzejima, arhivima i povjesničarskim udrugama biti priređen Dan povijesti.

Okrugli stolovi održavat će se u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu između 12 i 14, te između 18 i 20 sati.

Prodajna izložba knjiga neizostavni je dio Kliofesta. Na festivalu će se moći izlagati isključivo znanstvene, stručne i popularno-znanstvene knjige iz područja povijesti i srodnih znanosti (arheologije, povijesti umjetnosti, etnologije i kulturne antropologije i dr.) iz vlastitog nakladničkog programa, ili tuđa izdanja hrvatskih i inozemnih nakladnika koji nisu prisutni na Festivalu, a s kojima izlagači imaju ugovor o zastupanju.

Svaki nakladnik, sudionik festivala, imat će mogućnost da za potrebe programa organizira barem jedno predstavljanje svoga izdanja ili autora, odnosno da dovede nekog gosta o svom trošku, u dogovoru s organizatorima.

Prodajna izložba bit će otvorena od utorka do petka (8.-11. svibnja 2018.) od 11 do 19.00 sati.

Kliofest 2018, Poziv nakladnicima