Noć knjige, 23.04.2018.

0
547

Noć knjige 2018., manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, a ovogodišnja tema je Budućnost knjige.

Kada razmišljamo o budućnosti, pitanje knjige i čitanja povezujemo sa znanošću, izumima, inovacijama, znanstvenom fantastikom, novim formatima i tehnologijama. Stoga je u središtu zanimanja Noći knjige 2018. i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (pod utjecajima društvenih mreža), poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.

Temi je moguće pristupiti i na razini sadržaja pa se posvetiti onim djelima iz povijesti književnosti (i šire) koja su se bavila kozmološkim temama i temama leta. Od Šeherezadina letećeg tepiha, preko metloboja Harryja Pottera do Muskova Starmana – mogućnost leta oduvijek je golicala ljudsku maštu u nastojanju da se tijelo, oslobođeno zemljine sile teže (i težine ljudske svakodnevice) uzdigne i poput ptice vine u visine, pretvarajući se u putnika letača, omogućujući (nam) istovremeno nov i začudan pogled na vlastitu stvarnost.

Nalik na astronauta budućnosti koji brzinom svjetlosti savladava kozmička prostranstva, čitatelj se danas pretvara i u vremenskog putnika, a vrijeme provedeno uz knjigu postaje dimenzija koja na poseban način umnogostručuje naš pogled na svijet.

U okviru manifestacije za djecu i mlade je otvoren natječaj za ilustracije i likovne radove koji se provodi u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara. “Ako knjigu ubacimo u vremenski stroj, kakva će iz njega izići u nekom budućem tisućljeću? Hoćemo li imati sposobnosti da je pročitamo jednim dodirom? Ili ćemo zauvijek uživati u listanju njezinih stranica? Kako će izgledati police knjižnica budućnosti? A tek tiskarski strojevi budućnosti – kakvi li će biti? Hoće li pisci svoja djela pisati na računalima, ili će ona brzinski bilježiti njihove misli?” – pitanja su to koja se ovim natječajem postavljaju našim mladim čitateljima.

Za njih, kao i za sve uzraste čitatelja i ljubitelja pisane riječi diljem Hrvatske neće nedostajati zanimljivog programa. Očekuje se da će dan posvećen knjizi i čitanju i ove godine biti obilježen u više od 200 hrvatskih gradova i mjesta i s više od 1000 prigodnih programa.

Planirani programi mogu se prijaviti do 26. ožujka putem prijavnice na internetskoj stranici Noći knjige. Nakon toga roka i dalje će biti moguće prijavljivati programe i akcije, no u tom slučaju organizatori ne mogu garantirati da će prijavitelji na vrijeme dobiti promotivne materijale.

Nedavno je u Zemljinu orbitu lansirana raketa Falcon Heavy, s dva putnika: automobilom Tesla Roadster i njegovim ‘vozačem’ (lutkom astronauta), simboličnog imena ‘Starman’ prema čuvenoj pjesmi Davida Bowieja. Na putu do Marsa društvo mu pravi primjerak knjige ‘Vodič kroz galaksiju za autostopere’ Douglasa Adamsa, objavljen 1979. godine, čiji je futuristički omot krasio utješni natpis ‘Bez panike!’. Poruka je to i ovogodišnje Noći knjige.

‘Panike za budućnost knjige nema, pitanje je samo kako će ona izgledati u kontekstu modernog vremena i novih tehnologija’, poručuju organizatori, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, a ove im se godine pridružila i Hrvatska udruga školskih knjižničara.