Ivana Šojat i Igor Štiks predstavljaju Hrvatsku na Sajmu knjiga u Leipzigu

0
580

Na Sajmu knjiga u Leipzigu, koji se održava od 15. do 18. ožujka 2018. godine, Hrvatsku će predstavljati dvoje autora. To su Ivana Šojat sa svojom zapaženom zbirkom priča ”Emet i druge priče” i Igor Štiks, koji je 2017. godine svoj opus obogatio romanom ”Rezalište”. Šojat i Štiks nastupaju u okviru već tradicionalnog književnog programa Tradukija, čime se nastavlja višegodišnja praksa zajedničkog nastupa s ostalim članicama ove međunarodne kulturne mreže.

Kriterij za odabir književnika, Marija Šiško zadužena za Samostalni sektor za medije u Ministarstvu kulture, naglašava da se estetska izvrsnost podrazumijeva te da je poželjno postojanje objavljenih ili ugovorenih prijevoda na njemački jezik, a autor u svojim djelima mora tematizirati različite aspekte naslovne teme programa. Spomenuti autori i djela doživjeli su unisono afirmativnu ocjenu književne kritike i Ministarstvo je u njihovu odabiru uvažilo ocjenu struke.

– Svojom programskom koncepcijom, formatom i fokusom na srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi Lajpciški sajam za zemlje s razmjerno malenim brojem govornika kao što je Hrvatska odlična je platforma koja nam omogućuje da pokažemo svoj kulturni kapital i potencijale, predstavimo svoje autore, privučemo pozornost čitatelja i povećamo vidljivost na europskoj književnoj sceni – kaže Šiško.

Više na http://www.novilist.hr/Kultura/Knjizevnost/Ivana-Sojat-i-Igor-Stiks-Tko-predstavlja-Hrvatsku-na-Sajmu-knjiga-u-Leipzigu?meta_refresh=true

Foto: Pixsell