Dođi na Festival svjetske književnosti!

0
567

Ovogodišnje, sedmo izdanje Festivala svjetske književnosti u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje spaja s domaćim piscima, a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ.

Ove 2019. najveća je novost da će se zagrebački programi svojim najvećim dijelom održavati u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Festival svjetske književnosti u 2019. godini u fokusu ima književnost španjolskog jezika, a u sklopu toga programa gostovat će nam čitav niz autora. Festival će u nedjelju 8. 9. otvoriti jedan od najznačajnijih suvremenih autora Fernando Aramburu, a s njim ćemo razgovarati o njegovu romanu Patria, romanu o Baskiji koji je osvojio niz važnih španjolskih i europskih književnih nagrada, koji je preveden ili se prevodi na više od 30 svjetskih jezika, a samo u Španjolskoj prodan je u više od milijun primjeraka. Uz Fernanda Aramburua gostuje jedan od najvažnijih svjetskih gestaltera, miljenik hrvatske publike Argentinac Jorge Bucay, zatim i jedna od najvećih mladih zvijezda svjetske književne scene Samanta Schweblin, hrvatskim čitateljima itekako poznata Laura Restrepo i nova pjesnička zvijezda Elena Medel…

Festival dovodi više od sto inozemnih i domaćih pisaca, književnih kritičara, znanstvenika, likovnih umjetnika i glazbenika. Oni će početkom rujna Zagreb staviti na mapu najzanimljivijih književnih centara u Europi. Autori dolaze s tri kontinenta i iz 18 zemalja.

Među njima su prvi dobitnik nagrade ManBooker iz Sjedinjenih Američkih Država, subverzivan, politički nekorektan satiričar Paul Beatty, dobitnik najvažnije talijanske književne nagrade Strega Nicola Lagioa, najvažnija suvremena francuska spisateljica mlađe generacije, dobitnica nagrade Goncourt i zvijezda suvremene europske književnosti Leïla Slimani, suvremena ruska spisateljica Ljudmila Ulicka, autor koji se usudio nastaviti djelo Stiega Larssona David Lagercrantz, nagrađivana irska autorica Eimear McBride, autor kultnoga romana Komo Srđan Valjarević, zvijezda austrijske književnosti Robert Menasse, slovenska autorica Mojca Kumerdej i francuska spisateljica Maylis de Kerangal. Od hrvatskih autora sudjeluju Julijana Adamović, Jurica Pavičić, Olja Savičević Ivančević, Marina Vujčić, Nebojša Lujanović i mnogi drugi.

Ulaz na većinu događaja bit će besplatan, dok se večernji programi u velikoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda naplaćuju, a svaka ulaznica vrijedi kao vaučer za popust u Festivalskoj knjižari. Ulaznice se mogu kupiti preko sustava Entrio ili na festivalskoj blagajni dva sata prije početka programa.

– Otvaranje Festivala: Tribina Razotkrivanje s Fernandom Aramburuom; 8. 9. u 19h

– Razotkrivanje: David Lagercrantz; 9. 9. u 21h

– Predavanje: Jorge Bucay; 10. 9. u 21h

– Predstava: Miroslav Krleža o hrvatskoj književnosti. Izvodi Ozren Grabarić. 11. 9. u 21h

– Pisac i njegov čitatelj: Paul Beatty; 12. 9. u 21h

– Razotkrivanje: Ljudmila Ulicka; 13. 9. u 21h

– Razotkrivanje: Leïla Slimani; 14. 9. u 21h

www.fsk.hr