Udruga Kurs proslavila desetu obljetnicu rada

0
602

U splitskom klubu Ghetto 20. rujna Udruga Kurs je književnim maratonom, u suradnji s Festivalom Poligon iz Mostara, proslavila desetu obljetnicu rada

Sudjelovali su Olja Savičević Ivančević, Jurica Pavičić, Edi Matić i Renato Baretić te pisci s njemačkog govornog područja praćeni predstavnicima fondacije Allianz Kulturstiftung, Julia Franck, Thomas Brussing i Lindita Arapi koji su, svaki u deset minuta, predstavili publici sebe i svoja djela.

Gostovali su Mirko Božić iz Mostara, Ivana Sajko iz Zagreba i Anna Best, britanska multimedijalna umjetnica i stipendistica hrvatskog rezidencijalnog programa za pisce i umjetnike koju vodi Udruga Kurs. Moderatori književnog maratona bili su Alida Bremer i Marijo Glavaš.

Predsjednica Udruge Kurs Maja Vrančić rekla je da je od 2009. godine u njihovom rezidencijalnom programu po mjesec dana u Splitu boravilo sto autora iz cijele Europe.

‘Sutra nastavljamo s festivalom u Mostaru. To je jedan most između Splita i Mostara gradova prijatelja, ali i različitosti. To je nešto što ćemo vjerojatno u budućnosti nastaviti raditi’, kazala je Vrančić.

U Udruzi Kurs smatraju da će taj međunarodni susret publici omogućiti uvid u najnovije poetike i teme koje danas dominiraju u europskim književnostima, a istodobno biti i ‘poligon’ za diskusije o suvremenim društvenim temama budući da su pisci senzibilni i kreativni suvremenici koji misle svojom glavom i mogu potaknuti čitatelje. Književni festival kao mjesto direktnog susreta s piscima dragocjena je oaza u današnjem svijetu prepunom strahova i svakodnevnih briga s jedne, i površnih zabava s druge strane, ističu u toj udruzi.

Središnja događanja slijede na Festivalu Poligon u Mostaru, na kojemu će sudjelovati i pisci iz Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Austrije i Crne Gore.

Jedan od ciljeva Udruge Kurs je logistička podrška umjetnicima i kulturnim djelatnicima, te prezentiranje njihovih radova i povezivanje s drugim srodnim udrugama iz Europe i regije u kojoj djeluje. Organiziraju boravke pisaca, književne večeri i javne tribine, te ostvaruju partnerstva s međunarodnim organizacijama.

Izvor: tportal.hr
Link: https://www.tportal.hr/kultura/clanak/olja-savicevic-ivancevic-i-renato-baretic-na-knjizevnom-maratonu-u-splitu-foto-20170921