PRIOPĆENJE ZA MEDIJE: NASTUP HRVATSKE NA MEĐUNARODNOM SAJMU KNJIGE U FRANKFURTU, 2017.

0
523

DATUM: 09.10.2017.

Prezentacija Hrvatske na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, 11.10.-15.10.2017.

 

Na press konferenciji održanoj 09.10.2017. u prostorijama knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, predstavljen je nastup i program Hrvatske na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, 11.10.-15.10.2017.

Zajednica nakladnika i knjižara HGK organizira i realizira ovogodišnji nastup Hrvatske / hrvatske knjige i hrvatskog nakladništva / na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu. Njezini predstavnici, Mišo Nejašmić , predsjednik i Nenad Bartolčić, član Vijeća, na konferenciji za medije prezentirali su program i materijale vezane uz ovogodišnje izlaganje Hrvatske.

Nastup je organiziran kroz dva izložbena prostora:

Hala 5, na 47 m2 prostora, predstavlja presjek hrvatskog nakladništva  kroz 150 selektiranih naslova koji uključuju djela  suvremene hrvatske književnosti, publicistike i različitih monografskih izdanja. Posebnost programa je  11 odabranih hrvatskih autora koji su svojim djelima obilježili hrvatsku poeziju i prozu, a dodatno su neka od izabranih književnih djela već prevedena na strane jezike. Svih 11 autora prezentiraju se  kroz poseban video materijal u produkciji HTV-a ‘Prekid programa zbog čitanja’ u sklopu kojeg autori čitaju najznačajnije ulomke svojih književnih djela.

11 autora su:

 • KRISTIAN NOVAK: ČRNA MATI ZEMLA / BLACK MOTHER EARTH
 • MILJENKO JERGOVIĆ: RUTA TANNENBAUM
 • ZORAN FERIĆ: MIŠOLOVKA WALTA DISNEYA / WALT DISNEY’S MOUSETRAP
 • SIBILA PETLEVSKI: SPOJENA LICA/JOINED FACES
 • DAMIR KARAKAŠ: BLUE MOON
 • EDO POPOVIĆ: IZLAZ ZAGREB JUG / ZAGREB, EXIT SOUTH
 • IVANA ŠOJAT: UNTERSTADT
 • MAŠA KOLANOVIĆ: JAMERIKA
 • DAŠA DRNDIĆ: BELLADONNA
 • OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ, PJEVAČ U NOĆI / SINGER IN THE NIGHT
 • MARKO POGAČAR: ČOVJEK VEČERA U PAPUČAMA SVOG OCA / MAN DINES IN HIS FATHER’S SLIPPERS

Navedeni izložbeni prostor u hali 5 je i svojevrsni servis svim hrvatskim piscima/autorima, urednicima i nakladnicima u rješavanju njihovih poslovnih potreba na frankfurtskom sajmu knjiga.

Hala 3.0, na 16 m2 prostora, predstavlja presjek hrvatske dječje knjige, s posebno izdvojenim ilustracijama i animacijama hrvatskim ilustratora, poput Zdenka Bašića, Dubravke Kolanović i Andree Peterlik Huseinović koja ove godine konkurira za nagradu Hans Christian Andersen koja se dodjeljuje živućim ilustratorima i piscima čija su djela dala trajan doprinos dječjoj književnosti.

Posebnost ovogodišnjeg izlaganja Hrvatske je vizualna ujednačenost obaju izložbenih prostora, a predstavljaju vizualni iskorak od svih dosadašnjih vizualnih rješenja izložbenih prostora  Hrvatske na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu. Idejno rješenje izvedeno je iz znaka Hrvatske koji HGK koristi u svojim nastupima na sajmovima svih vrsta. Idejno rješenje izložbenih prostora postavljeno za nastup u Frankfurtu bit će primjenjivo i na svim budućim sajmovima knjiga poput nadolazećih u Beogradu i Sarajevu.

Za ovu priliku, ali s nakanom dugoročnog korištenja, izveden je i logo ‘ZNK’ – Zajednice nakladnika i knjižara HGK. Time je Zajednica nakladnika i knjižara HGK dobila i svoj vizualni karakter koji će joj dati  ‘osobnost’ odnosno ukloniti njezinu dosadašnju ‘apstraktnost’. Potpisnik idejnih rješenja ZNK znaka i  izložbenih prostora je međunarodno priznata hrvatska dizajnerica, Iva Babaja.

Sve informacije vezane za aktivnosti Zajednice nakladnika i knjižara, te posebno uz nastupe Hrvatske / hrvatske knjige i hrvatskog nakladništva / na domaćim, regionalnim i međunarodnim sajmovima mogu se pronaći na otvorenoj web stranici www.znk.hr te pratećim kanalima i profilima, Youtube i Facebook.

Realizaciju ovogodišnjeg nastupa Hrvatske na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu poduprli su Ministarstvo kulture RH i Hrvatska gospodarska komora.