Predstavljanje časopisa Riječ na sajmu knjiga u Frankfurtu 2018.

0
500

Srijeda, 10. listopada 2018. godine

Sudjeluju:

Marina Beroš
glavna urednica časopisa Riječ broj 53./34.

Ivica Košak
predsjednik Hrvatske kulturne zajednice

sc. Marijana Erstić
glavna urednica časopisa Riječ broj 55.

I u izdanju za 2018. godini, RIJEČ / Das Wort svjedoči o kulturnom djelovanju hrvatskih iseljenika u Njemačkoj. Hrvatska kulturna zajednice – Ogranak Matice hrvatske iz Wiesbadena objavila je, uz dvobroj Riječi 53./54. i monografiju odraza kulture Dubrovačke republike u njemačkoj literaturi kao Riječ broj 55.

Tematska misao Riječi 53./54. sažeta je  u uvodniku na njemačkom jeziku: Višejezičnost u kulturi / Die Mehrsprachigkeit in der Kultur spaja kulturu i jezik, a prožima i članke Novo Europsko kulturno zajedništvo Alide Bremer, recenziju knjige, ali i samo djelo, Lingvistička povijest Europe profesora Ranka Matasovića te članak Kozmopolitizam na istočnoj obali Jadrana Ivice Košaka. Iza Hrvatske kulturne zajednice – Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu, odnosno njezine sada već tradicionalne čitaonice je također izuzetno plodno razdoblje o čemu svjedoče i popratni tekstovi u ovom broju Riječi – Juraj Planinc: Zastave,  Roman Miroslava Krleže i njegova novija recepcija na njemačkom govornom području, Ljiljana Tadić-Adžamić, predstavljanje knjige: Ivo Kozarčanin, Izabrana djela, te Ivo Kozarčanin, Književna Kritika.

U Riječi broj 55. predstavljeno je  nekoliko eseja o Dubrovniku. Dolaze iz pera članova kulturne zajednice, ali su i rezultat nekoliko seminara o dubrovačkoj književnosti na Sveučilištu u Siegenu. Tekstovi su objavljenu u originalu, tj. njemačkom jeziku. Dio radova nastao je  u okviru seminara: Dubrovnik erlesen. Skizze einer europäischen (Literatur-) Geschichte, [Dubrovnik iščitan. Skica jedne europske (književne) priče] a koji je na Sveučilištu u Siegenu vodila docentica dr. Marijana Erstić.  Ovaj primjer dobre prakse je poseban poticaj osmišljavanju sadržaja rada Hrvatske čitaonice u Wiesbadenu i plodne suradnje s  Njemačkim društvom za kroatistiku.