Održano svečano otvorenje 11. Noć knjige

0
634

Točno u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je 11. Noć knjige. Trajat će četiri dana, od 22. do 25. travnja, a diljem Hrvatske održat će se više od 1.200 programa namijenjenih građanima svih uzrasta. Noć knjige održava se u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. travnja, i Dana hrvatske knjige, 22. travnja, u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Na današnji dan 1501. otac hrvatske književnosti Marko Marulić dovršio je Juditu. U spomen na to Sabor je 1996. godine proglasio 22. travnja Danom hrvatske knjige. Jedanaest godina obilježava se manifestacijom “Noć knjige” u kojoj ove godine sudjeluje 250 gradova s 1.200 besplatnih programa.

U programu otvorenja predstavljeni su najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj. Tek 42 posto Hrvata je u protekloj godini pročitalo knjigu, tek svaki peti građanin je u protekla 3 mjeseca kupio knjigu. No, sve više Hrvata čita putem Interneta, njih 8 posto je pročitalo e knjigu, a njih 2 posto je e knjigu i kupilo.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina kazao je da nakon dvije pandemijske godine mogu proglasiti “zrelu noć knjige”, manifestacije koja ima kulturološku i prodajnu funkciju, te ulogu preispitivanja politike knjige. Njome pokazujemo da knjiga može djelovati u različitim sinergijskim vezama, dodao je.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl naglasio je važnost manifestacije za podizanje kulture čitanja, koja je važna za očuvanje kulture i identiteta.

Tamara Kraus iz Agencije Kvaka predstavila je istraživanje čitanja u Hrvatskoj koje je dobiveno metodom dobiveno metodom neposrednih intervjua tisuću sudionika starijih od 16 godina. Ono je otkrilo lagani pad čitanosti. Tijekom ove godine 42 posto sudionika kazalo je da je u posljednja tri mjeseca pročitalo barem jednu knjigu, dok su podaci za prethodnu godinu bilo za tri postotka bolji, a dvije godine prije sedam bodova bolji. Pad se objašnjava kao posljedica pandemijskog stresa i online nastave što je umanjilo uvjete za čitanje kod kuće.

Predsjednica Udruge školskih knjižničara Vanja Jurin priopćila je rezultate nagradnog natječaja nazvana po stihovima Vesne Parun “I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom!” Pristiglo je 127 literarnih i 40 kreativnih radova iz svih županija.