Noć knjige u rekordna 284 grada, a počinje lansiranjem rakete od knjiga

0
570

Sedma Noć knjige održat će se u ponedjeljak 23. travnja, a program će početi u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, najavili su na konferenciji za medije članovi organizacijskog odbora manifestacije Dobrila Zvonarek, Vanja Štalec, Nenad Bartolčić i Mišo Nejašmić.

Noć knjige 2018. se održava u rekordna 284 grada i mjesta diljem Hrvatske, a sudjelovat će više od 625 knjižnica i knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, kulturno-informativnih centara, muzeja i udruga pisaca. Pripremili su dosad oko 1200 akcija i programa, a prijave još pristižu. Dio onoga što će biti u programskoj ponudi 23. travnja može se saznati na službenoj stranici manifestacije.

Tema ovogodišnje Noći knjige je Budućnost knjige, pri čemu je središnje pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.

Među prijavljenim sudionicima ove godine čak je 188 osnovnih škola, otkrila je Dobrila Zvonarek, dodajući da je to stopostotno povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 96. Sudjeluju, dodala je, i vrtići, njih 26, kao i brojne srednjoškolske i visokoškolske ustanove.

Program Noći knjige počinje u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kad će se tradicionalno prezentirati GfK-ovo istraživanje hrvatskog tržišta knjiga, a predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić rekao je kako rezultati ‘pokazuju malo ljepši trend’.

Nejašmić je najavio i pokretanje projekta ‘Prijatelj knjige’, u sklopu kojega će se svima onima kojima čitanje nije redovan posao, poput hotela, kafića i restorana, a koji promiču knjige, dodijeliti svojevrsni dvojezični certifikat. Uvjet za dobivanje istog bit ćeorganizacija najmanje pet književnih događaja godišnje u tome prostoru, da je u njemu postavljena barem jedna polica s knjigama te da je posjetiteljima omogućeno da čitaju.

Na svečanom otvaranju Noći knjige u NSK će se otvoriti i izložba ‘Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?!’, kojom će se u suradnji s Hrvatskim knjižničarskim društvom i Hrvatskom knjižnicom za slijepe ukazati na važnost primjene Ugovora iz Marakeša u Republici Hrvatskoj za osobe koje su slijepe i slabovidne i za one koje imaju teškoće u čitanju standardnog (crnog) tiska.

U ime Knjižnica Grada Zagreba, kao koordinatora Noći knjige za hrvatske Narodne knjižnice, na konferenciji je bila i Vanja Štalec koja je rekla da je zasad prijavljeno 170 knjižnica u 130 gradova i općina diljem Hrvatske te da su u svoj fokus stavile osobito potrebe lokalne zajednice.

‘Zato uz svoje klasične programe knjižničari izlaze iz knjižnica i programe Noći knjige organiziraju na mjestima kao što su zatvori, domovi za djecu, domovi za starije osobe, policijske škole i slično’, rekla je Štalec i najavila da će u suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, manifestacija ove godine putnicima u prigradskim vlakovima u Zagrebu i okolici te putnicima svih triju plovnih područja Jadrolinije, od sjevera do juga Jadrana, omogućiti emitiranje audiopriča za djecu. iz edicije ‘Bakine priče’.

I ove će godine Noć knjige pokazati svoj humanitarni karakter, najavila je Štalec, objašnjavajući da su nakladnici knjige i slikovnice donirali sigurnim kućama za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji.

Predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i svi ostali najavljeni programi u Zagrebu će biti praćeni i 3D projekcijom na fontanama ispred NSK, nad kojima će ove godine, od 20 do 23 sata, letjeti astronaut.

Zvonarek je, među ostalim, u podne 23. travnja u auli NSK najavila i svečano ‘lansiranje’ Noći knjige, uz simbolično lansiranje rakete od knjiga kojom se na simboličan način želi ukazati na to da ‘želimo budućnost sagrađenu od knjiga’. Pozvala je i da svi zainteresirani na društvenim mrežama, uz hashtag #nocknjige, objave knjigu koja ih je na neki način posebno obilježila i koju bi ‘sa sobom ponijeli u svemir’.

FOTO: Pixsell / Autor: Davor Višnjić/PIXSELL