Na MFK dolaze Novak i Nesbø, glavna tema Hercegovina

0
547
Drugi Mediteranski festival knjige održava se od 9. do 13. svibnja u Športskom centru Gripe, a osim promocije 21 novog djela te dolaska književnih zvijezda poput norveškog majstora krimića Joa Nesbøa i Kristiana Novaka, za ovogodišnje je izdanje bitan i programski naglasak na Hercegovini, rekli su na predstavljanju organizatori

Split jest središte, cvit Mediterana, ali iz njega će se utjecaj širiti na okolnu regiju. Ove godine bitan je programski naglasak na Hercegovini, a program će u budućnosti obuhvaćati i mnogo šire područje Mediterana, koji je ishodište civilizacije i vrelo književnosti’, rekao je na konferenciji Slavko Kozina, član Vijeća Zajednice nakladnika i knjižara.

Nastup je, dodao je, potvrdilo gotovo 80 nakladnika, koji će posjetiteljima ponuditi više od 10 000 naslova, i to s popustima do 70 posto.

‘Premda je MFK dijelom zamišljen kao kontrapod Interliberu, programski je mnogo jači i aktualniji’, poručio je Kozina kojemu su se na predstavljanju drugog izdanja festivala pridružili predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Mišo Nejašmić, urednik programa MFK-a Kruno Lokotar i zamjenica gradonačelnika Splita Jelena Hrgović.

 

‘Više od 80 posto hrvatske nakladničke industrije smješteno je u Zagrebu, a mi očekujemo da će MFK biti važan i za razvoj nakladničke scene u Splitu te da će se sadašnja slika u idućem desetljeću bitno promijeniti’, rekao je Mišo Nejašmić, a Kruno Lokotar je uz programske linije koje su inaugirirali prošle godine, najavio i dvije nove.

‘Prva je od njih Hercegovina, jer smo uvjereni da to kompleksno područje, praktički u zaleđu Splita, zahtijeva revalorizaciju, preispitivanje stereotipa i relevantnu promociju. Druga je linija Dalmacija kao kulisa, u kojoj ćemo se baviti dobitima i manjkovima koje nam donose turizam i kulturna industrija, jer Dalmacija je posljednjih godina postala studio na otvorenom’, najavio je Lokotar koji je potvrdio i dolazak norveškoga kralja krimića Joa Nesbøa.

Među gostima će biti i jedna od trenutno najvećih hrvatskih književnih zvijezda Kristian Novak, koji će posljednji roman ‘Ciganin, ali najljepši’ u Splitu predstaviti prvi put.

‘Ono po čemu se MFK razlikuje od ostalih književnih festivala također su panel diskusije, na kojima će posjetitelji moći čuti suočavanje različitih mišljenja na različite teme. Dio tih diskusija ove se godine bavi Hercegovinom, a dio je ostvaren u suradnji s knjižničarima te će biti riječi o lektiri, strategiji poticanja čitanja, suradnji s nakladnicima i sličnim temama’, rekao je Lokotar.

Novost drugog izdanja je i projekt u suradnji s nakladničkom kućom Mitopeja, kojim će MFK iskoračiti izvan Splita te posjetiti Zadar, Imotski, a možda i neka druga mjesta. Sve pojedinosti o programu mogu se pronaći na stranicama Festivala.