Na jubilarnom 40. Interliberu predstavlja se više od 300 izlagača koji kvadrat plaćaju 1 kunu

0
582

Na tiskovnoj konferenciji koja je održana 3. studenoga 2017. na Zagrebačkom velesajmu, najavljen je program jubilarnog, 40. izdanja Sajma knjige Interliber.

Program su predstavili: Dina Tomšić, voditeljica podružnice Zagrebački velesajam, Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog Holdinga, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo grada Zagreba te Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

Interliber kao najveća književna manifestacija u Hrvatskoj i platforma za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare. Ove godine predstavit će se više od 300 izlagača na 13.000 m2 iz 16 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Francuska, Hrvatska, Iran, Italija, Kina, Nizozemska, Njemačka, SAD, Slovenija, Španjolska, Turska, Velika Britanija i Sjeverna Irska).

Slavljenički program ‘INTERLIBER 40’ odvijat će se na tri lokacije: galerija paviljona 5, prostor ispred paviljona 5 te na pozornici u paviljonu 6.

Program na galeriji paviljona 5 sastavljen je od 3 dijela: dječji program (aktivnosti vezane uz dječju knjigu), strukovni (panel diskusije na temu nakladništva, knjižarstva i knjižničarstva) te promocije knjiga i čitanja. Svakodnevno će se održavati različiti kreativni i edukativni programi; radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire, a pisci će se družiti sa svojim čitateljima.

Na otvorenoj pozornici ispred paviljona 5 sve posjetitelje očekuje obilje dobre glazbe i nastupa DJ-a i glazbenih bendova.

Na pozornici u paviljonu 6 posjetitelje očekuju novi naslovi i predstavljanja knjiga, razgovori s autorima, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, kvizovi i dodjele književnih nagrada. Posjetitelji će moći, kao i do sada, ostaviti knjige na posebnom mjestu – Knjižideru, koji će ujedno služiti i kao garderoba, a novost ove godine je i prostor za prematanje beba – baby room u paviljonu 6.

Najveća novost za  nakladnike i izlagače je veliko sniženje cijene zakupa prostora pa će ih 1 m2 izlagačkog prostora ove godine koštati 1 kunu, a razliku će nadomjestiti Grad Zagreb i tako u Interliber uložiti 2-3 milijuna kuna. 

‘Ako je pokleknuo Algoritam, ne moraju i svi drugi. Idemo spasiti što se spasiti da’ obrazložio je cijenu najma prostora na ZV-u gradonačelnik Milan Bandić, koji je već u svibnju smanjio troškove zakupa prostora knjižarima koji se nalaze u gradskim prostorima. Sve ove mjera dio su šire akcije koju Zajednica nakladnika i knjižara poduzima u suradnji s Gradom Zagrebom u svrhu oporavka nakladništva uzrokovanog krizom knjižarskog sektora.

Interliber, 40. međunarodni sajam knjiga i učila održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.