Otkazan Mediteranski festival knjige Split 2021.

0
679

 

Poštovani kolege, dragi čitatelji i ljubitelji knjige u Dalmaciji i Splitu, 

trebala je biti ovo peta godina održavanja još uvijek mladog Mediteranskog festivala knjige – Split. Od početka smo ga koncipirali kao autorima probran, temama aktualan, dječjim radionicama zabavan i inovativan, a u sebi je imao dašak mediteranske kulture koja okuplja posjetitelje cijele Dalmacije, susjedne Bosne i Hercegovine, a autorski i šire. Pet dana u godini, nastojali smo da bude oko blagdana svetoga Duje, bio je nezaobilazan događaj u Splitu, prvo na Gripama i Cukarinu, a lani smo predstavili i večernji program u gradu.

Pokretala ga je energija organizatora, Zajednica nakladnika i knjižara HGK, te gotovo svih nakladnika u Hrvatskoj, a tu je bila i bezrezervna podrška grada Splita i njegovih građana uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija i HGK.

Ovaj je uvod tu da priopćimo neugodnu vijest, naime, MFK Split neće se održati ove godine.

Razlog je jednostavan, trenutno je zabranjeno organizirati sajmove.

 Datum koji smo još prošle godine iz svibnja pomaknuli na početak rujna (1. 9. – 5. 9.), ove godine ima službenu zabranu – Obustava održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih ili turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima.

Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (članak 3. stavak 12.)

Nismo ljuti, ali sad nam je ža, što bi rekao Ban.

Svjesni okolnosti i odgovornosti da za ovakav cjelovit i logistički zahtjevan projekt treba barem dva mjeseca organizacije, odgađamo ćakule i druženje uz libre za sljedeću godinu i predvidivija vremena.

 Ostanite zdravo i čitamo se!