Komemoracija za Slavka Goldestaina

0
606

Hrvatsko novinarsko društvo i Zajednica nakladnika i knjižara oprostili su se danas komemoracijom u Novinarskom domu od Slavka Goldsteina, jednog od najznačajnijih hrvatskih intelektualaca, nakladnika, urednika i novinara, publiciste, filantropa koji je zadužio i hrvatsku kulturu i hrvatsku politiku svojim iznimnim doprinosom. Sanjao je drugačiju Hrvatsku, otvorenu, vjerodostojnu, sređenu, a ne dvosmislenu, namrgođenu i s figom u džepu, kako je to u oproštajnoj riječi kazao Ivo Žanić, Goldsteinov suradnik iz časopisa Erazmus.

Slavko Goldstein objavljuje tekstove u hrvatskim novinama još od 1951., a napisao je, podsjetila je Ana Šikić iz Zajednice nakladnika,preko 600 članaka, feljtona, reportaža, komentara i prikaza o povijesnim fenomenima, aktualnim zbivanjima i kulturi. Pisao je za dnevnike Vjesnik, Novi list, Slobodnu Dalmaciju, Jutarnji list, Večernji list, tjednike Vjesnik u srijedu, Start, Feral Tribune, Globus, časopise Kolo, Književna kritika i Erazmus… Zadužio je hrvatsku kulturu i kao nakladnik, kako u Liberu , Cankarjevoj založbi, Novom Liberu tako i Erazmusu, objavljujući preko 400 knjiga od kojih su neke imale ključnu ulogu u formiranju hrvatskog društva, kazala je Anita Šikić.

Novinari i nakladnici nisu ni pomislili odšutjeti odlazak tako velikog i važnog čovjeka za malu Hrvatsku. Njezin državni vrh u svojoj egocentričnosti i ideološkoj zadrtosti, a ponajviše intelektualnoj inferiornosti koju kompenziraju političkom moći, učinili su to bez kompleksa i grižnje savjesti. I sve su rekli o sebi, kad već nisu htjeli ni mogli o Slavku Goldsteinu. Andrej Plenković, hrvatski premijer, obitelji Goldstein uputio je hladnu, formalnu sućut, sročenu u tek jednom retku, ignorirajući bezočno sve što je taj Čovjek iza sebe ostavio, sve čime nas je nesebično tijekom svoga života darivao. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije našla vremena ni potrebe ni za kurtoaziju, kao što ni ostatak establishmenta nedoraslog Goldsteinovoj ljudskoj i intelektuanoj veličini, nije našao potrebnim ni iz pristojnosti ispratiti Slavka Goldsteina ili komemorirati njegov odlazak.

Tek danas, gotovo u pokajničkoj maniri, računajući na kolektivno iskupljenje cijele Vlade, u Novinarskom domu pojavio se državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak, koji je našao smjelosti i progovoriti. Rekao je kako je Slavko Goldstein svojim djelom ostavio neizbrisiv, prepoznatljiv i uočljiv trag. Pažljivo je odvagao svaku riječ da ne bi zvučala preuzvišeno.- Bio je nedvojbeno čovjek zavidnih sposobnosti i širokih interesa. Suočen s brojnim izazovima, uspješno se nosio s njima. Po vlastitom priznanju, izdavaštvo mu je osobni iskaz po kojem je želio da ga pamtimo… I ostatak njegove posthumne riječi jednako je siv, bezličan i sasvim formalan, gotovo protokolaran. Trebalo je amortizirati sramotu državnog vrha koji je odbio pokloniti se sjeni jednog od svojih prvorazrednih intelektualaca. Nisu ga priznavali ni za života, kamoli u smrti. Eto, makar su izbjegli biti licemjerni. Ali, njihov nauk i njihova vjera našla je i za ovakav trenutak dragovoljca koji će se na sasvim autentičan način kakav se godinama njeguje i potiče u hrvatskom javnom prostoru, oprostiti od Slavka Goldsteina izljevom govora mržnje i sirovog primitivizma. Pozdravili su ga porukom – „hrvatomrzac“. Njega koji nas je svojim djelom zadužio, mrziteljem proglašavaju oni koji svojom mržnjom ovu zemlju godinama truju i preziru.

Izvor: Tris.com.hr
Link: http://tris.com.hr/2017/09/novinari-i-nakladnici-oprostili-se-od-slavka-goldsteina-covjek-za-drugaciju-hrvatsku/