Guštajte uz libre – otvoren je Mediteranski festival knjige

0
566

Mediteranski festival knjige, koji se u Splitu održava drugu godinu za redom, otvoren je u srijedu, 9. ožujka, u velikoj dvorani športskog centra Gripe gdje su 93 nakladnika izložila više od 10 tisuća knjiga.

Na ovogodišnjem Mediteranskom festivalu knjige, kako je najavljeno, organizirat će se razna događanja posvećena knjizi i književnosti: književni susreti i skupovi, tematske radionice i tribine, predstavljanje knjiga.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl na svečanosti otvorenja festivala istaknuo je kako je na hrvatskoj književno-festivalskoj i sajamskoj sceni, pogotovo na jugu Hrvatske, nedostajao program koji bi bio, ne samo kulturni, nego i promotivno-prodajni, a Mediteranskim festivalom knjige taj je nedostatak uklonjen.

“Mediteranski festival knjige osmišljen je kao kvalitetna inovacija koja će ovom dijelu naše domovine pružiti mogućnost upoznavanja s novim književnim trendovima, ali i pomoći u promicanju kulturnog identiteta grada Splita, njegove okolice, ali i cijele regije”, rekao je Partl. Dodao je kako vjeruje da će ovaj Sajam osigurati izdavačima toliko potreban dodatni fokus u dinamici produkcije i distribucije, uz mogućnost da nove naslove ponude još širem čitateljskom krugu.

“Svojom koncepcijom i ponuđenim programskim formatima Sajam će zasigurno postati snažna podrška ciljevima i aktivnostima nedavno usvojene Nacionalne strategije poticanja čitanja”, ustvrdio je Partl.

Sajam knjiga u Splitu, kako je istaknuo Partl, zasigurno će osnažiti neke procese i pokrenuti financijske tijekove i stoga od svih dionika knjižnog lanca očekujemo velik angažman na promidžbi knjige i čitanja radi jačanja distribucije i dostupnosti knjige te oživljavanja zamrlog tržišta.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Mišo Nejašmić istaknuo je kako mu je iznimno drago što se Split ovom manifestacijom uvrstio na popis gradova koji imaju svoj sajam i festival knjige. Po njegovim riječima, ovogodišnji Mediteranski festival knjige održava se pod sloganom “Za programe, čitajmo se”.

Dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović istaknula je kako ova manifestacija nije samo sajam knjige nego i “festival čitanja i kulture čitanja”.

“Ovaj festival knjige pokazuje kako se Split ima pravo nazvati gradom kulture”, rekla je Hrgović.

Mediteranski festival knjige održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Splita.

FOTO: Nikola Vilić / CROPIX