Festival povijesti Kliofest 2019. Poziv nakladnicima

0
780

Poštovani kolegice i kolege,

u Zagrebu će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici od 14. do 17. svibnja 2019. održati Festival povijesti Kliofest 2019.

Prodajna izložba knjiga organizirat će se kao i ranijih godina: u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice bit će uz izložbu i malu pozornicu postavljeni štandovi za knjige – jedan veći središnji štand i niz manjih od 2 m² za pojedinačni nastup. Na središnjem će štandu biti nakladnici koji nisu u mogućnosti zakupiti vlastiti štand. Oni trebaju dati knjige s 50% rabata od maloprodajne cijene – 20% popusta za kupce i 30% za troškove prodaje. (Broj naslova na središnjem štandu po pojedinom nakladniku bit će ograničen na 15). Nakladnici ili ustanove koji imaju interes da sami organiziraju prodaju svojih izdanja mogu zakupiti štand od 2 m² po cijeni od 200,00 kn za sve dane. Uplata kotizacije treba biti izvršena do 30. travnja 2019. na račun Hrvatskoga nacionalnog odbora za povijesne znanosti.

Prodajna izložba bit će otvorena od utorka do petka (14.-17. V. 2019.) od 11 do 19.00 sati.

Na festivalu će se moći izlagati isključivo znanstvene, stručne i popularno-znanstvene knjige iz područja povijesti i srodnih znanosti (arheologije, povijesti umjetnosti, etnologije i kulturne antropologije i dr.) iz vlastitog nakladničkog programa, ili tuđa izdanja hrvatskih i inozemnih nakladnika koji nisu prisutni na Festivalu, a s kojima izlagači imaju ugovor o zastupanju.

Svaki nakladnik, sudionik festivala, imat će mogućnost da za potrebe programa organizira barem jedno predstavljanje svoga izdanja ili autora, odnosno da dovede nekog gosta o svom trošku, u dogovoru s organizatorima.

Kao i prethodnih godina cijelo je višednevno događanje zamišljeno u cilju popularizacije povijesne znanosti kroz tribine, radionice i okrugle stolove o popularnim i kontroverznim temama iz hrvatske, regionalne ili europske/svjetske povijesti. Važna će sastavnica festivala biti prodajna izložba knjiga kroz koju će se na jednom mjestu predstaviti cjelokupna hrvatska izdavačka djelatnost iz povijesnih i srodnih znanosti.

Središnje će mjesto festivala biti Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s predvorjem i malim atrijem za konferencije. U slučaju većeg broja prijavljenih događanja, postoji mogućnost održavanja promocija i drugih aktivnosti u prostorima Hrvatskog instituta za povijest, Knjižnice Bogdana Ogrizovića, Hrvatskog državnog arhiva i Filozofskog fakulteta. Postavit će se i izložba s povijesnim temama u predvorju NSK.

U programskom dijelu Kliofesta sudjelovat će mnogi poznati hrvatski povjesničari, a planira se i dolazak niza stranih gostiju. U dogovoru s nakladnicima u program bi se uključili neki njihovi autori. Na Kliofestu će se dodijeliti nagrade povjesničarima za najbolju knjigu 2018., za popularizaciju povijesti, životno djelo i dr. Također, u cijeloj će zemlji u petak, 17. svibnja 2019. u suradnji sa studijima povijesti, muzejima, arhivima i povjesničarskim udrugama biti priređen Dan povijesti.

Predviđeno je da se okrugli stolovi održavaju u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu između 12 i 14 sati te između 18 i 20 sati.

Predstavljanja knjiga održavat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 14 do 18 sati, prema rasporedu koji će dogovoriti organizatori s nakladnicima, odnosno u drugim prostorima u gradu.

Molimo da upitnik  o Vašem interesu za sudjelovanje ispunite što prije kako bi se mogao prirediti raspored štandova i upotpuniti program.

U Zagrebu, 11. ožujka 2019.

prof. dr. Damir Agičić

Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti

Predsjednik