Festival dječje knjige Monte Librić, 23.-29. travnja 2018.

0
606

Novo, jedanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić održat će se već tradicionalno na proljeće od 23. do 29. travnja 2018. u pulskoj Zajednici Talijana, popularnom Circolu. Od svog osnutka do danas Monte Librić je prerastao u jedan od najznačajnijih dječjih festivala u Hrvatskoj koji njeguje, prepoznaje i promiče književnu produkciju za djecu. Razmišljajući o mogućnostima prezentacije knjige za djecu, organizatori Monte Librića uvijek se nastoje odmaknuti od svakog stereotipa njezina predstavljanja.

TEMA: ANIMIRAJ ME!

Ove godine knjiga će biti nedjeljivi dio svijeta animacije, stoga će programski 11. Monte Librić biti usmjeren prema animaciji kao audiovizualnom poticaju doživljavanja teksta i održat će se pod tematskom odrednicom Animiraj me! U sedam festivalskih dana publici će biti predstavljen bogat program, ali i velika ponuda recentnih naslova za djecu. Svakodnevno će se održavati brojni susreti s domaćim i stranim piscima, ilustratorima, animatorima te mnoštvo radionica, kazališne predstave i filmovi koji će promišljati i zaokružiti ovogodišnju temu.

VIZUALNI IDENTITET I SCENOGRAFIJA MONTE LIBRIĆA

Poznata hrvatska strip-crtačica, animatorica, redateljica i ilustratorica Ivana Guljašević, autorica je ovogodišnje ilustracije za vizualni identitet jedanaestog festivala, a potpisuje i promo animirani video koji na najbolji mogući način najavljuje ovogodišnju temu. Dizajn svih materijala potpisuje Matko Plovanić, Studio Sonda. Važan dio Monte Librića svake godine čini i njegova scenografija koja nerijetko prati vizualni identitet i temu festivala, a za ovogodišnja scenografska rješenja pobrinula se pulska slikarica i scenografkinja Breza Žižović.

BAKA LIBRIĆ KAO PAPERTOY

Sukladno s temom ove godine nastala je i posebna priča s višestruko nagrađivanim, multimedijalnim umjetnikom Markom Zubakom, koji hrvatsku umjetničku scenu zadužuje baveći se igračkama od papira. Osim što je jedini predstavnik papertoy scene kod nas, prepoznat je i kao jedan od petnaest najboljih u svijetu koji se bave takvim oblikom umjetnosti. Za Monte Librić je, prema stvarnom i popularnom festivalskom liku koji svake večeri pričajući priče najmlađu publiku ispraća na počinak, oblikovao i izradio papirnatu Baku Librić. I baš kao što riječi žive na papiru, tako je i promocija književnosti na Monte Libriću “oživjela” u obliku papirnate igračke. Papirnata dvojnica Bake Librić upustila se u putovanje, prešla geografsku zadatost Monte Librića i poput pravog glasnogovornika najavljuje 11. Monte Librić diljem Istre, ali i šire. Fotografije njezina putovanja mogu se pratiti na festivalskim društvenim mrežama (facebook i instagram) i internet stranici.

IZRADITE PAPIRNATU IGRAČKU I OSVOJITE NAGRADE NA MONTE LIBRIĆU

Organizatori Monte Librića pozivaju sve zainteresirane da besplatno preuzmu nacrt za izradu papirnate Bake Librić, slože svoju igračku, fotografiraju je na njima omiljenom mjestu u vlastitom gradu i istu podijele putem društvenim mreža uz postavku „public“ i oznaku @MonteLibric te hashtag #montelibric i #bakalibric. Tri najbolje fotografije osvojit će knjige o papertoysima, a svi koji svoju papirnatu Baku Librić donesu na Festival ostvarit će i dodatnih 10% popusta na već snižene naslove. Upute možete slijediti na internet stranici: montelibric.sanjamknjige.hr

 

DVOJEZIČNI PROGRAM MONTE LIBRIĆA

Autentičnost Monte Librića prepoznaje se u njegovom dvojezičnom programu u kojem dolazi do izražaja interkulturalna poveznica između hrvatske i talijanske jezične zajednice. Stoga će se i ove godine u talijanskom dijelu programa pod nazivom Più che una storia predstaviti renomirani talijanski književnici te će biti izložen još veći izbor literature za djecu na talijanskom jeziku. U izložbenom dijelu Monte Librića sudjelovat će više od 50 nakladnika i bit će izloženo oko 2000 naslova recentne dječje literature i produkcije. Piknik s autorom, Animirana lektira, Priča za laku noć, F kao Film, Librić teatrino, Radionice stop i GIF animacije…samo su neki od programa koji nas očekuju ovog proljeća na Monte Libriću.

Vidimo se!